onsdag 31 mars 2010

Landet ligger kvar

Allt går ganska mycket långsammare om man har en halvfigur med sig. Men det blir också roligare så det gör inte så mycket. Resan Stockholm - stugan brukar ta ungefär tre timmar, idag tog det fem. Men då stannade vi ganska många gånger för lite olika ärenden på olika platser. Med bilen fylld av mat och öl så kom vi till sist fram. Nu tar vi påsk.


Lunchbreak i Söderköpiiing


Akira fick avokado för första gången. Gillade.



Ser ni påskbocken i bakgrunden? (Det var ingen som pallade att städan undan julen när vi var här sist, kräksjukan och allt det där.)

tisdag 30 mars 2010

Min framtida atte?



Vi har nästan bestämt oss. Vi ska bo i Gröndal. Det är lugnt och nästan lite lantligt, kryllar av dagisar till Akira och jag kommer att ha några minuter till min framtida ateljé. Tröttnar man på vishan så är det ett stopp med tunnelbanan till Hornstull eller också cyklar man. Det är nära till vattnet. Känns skönt att äntligen veta var vi vill bo.

Ateljékollektivet kommer att bli grymt men jag kunde inte skriva upp mig på ett rum direkt, det skulle kännas så bortkastat att betala för en massa månader då jag inte kommer att vara där. Om jag gjorde det så skulle jag ha dåligt samvete hela sommaren för att jag inte var i ateljén så jag hoppas att det finns plats åt mig kvar i augusti eller när det nu kan bli. Hur som helst så längtar efter ett sammanhang, folk, kollegor, utbyte. Så mycket har jag fattat efter att ha suttit ensam i en skrubb i fyra år.

Framtiden känns plötsligt väldigt ljus.

Jag kommer att sörja dem när de tas ur trafik



Idag blev vi väckta tidigt av den 71 cm långa pajasen vid fotändan av vår säng. Men det gjorde inte så mycket eftersom vi skulle på 6-månaderskontroll på BVC kl. 08:20. Sjukt tidigt. Han verkade kunna allt en bebis i hans ålder ska och överraskade till och med oss med en magsnurr vi inte sett tidigare.

Men fördelen med att gå upp i ottan är ju att man på det viset hinner med mer på en förmiddag än man gör under en hel dag. Innan klockan ens var 11 så hade vi varit på apoteket, handlat mat, lämnat våra deklarationspapper hos revisorn och flängt iväg till Östermalm för att köpa den där svindyra resesängen. Det var ett sånt där gammalt fint tunnelbanetåg på hemvägen, därav bilden. Nu är klockan halv ett och jag ska äta lunch tillsammans med resten av Sverige.

I eftermiddag ska vi åka till Liljeholmen och titta på ateljékollektivet som håller på att startas upp där. Jag kommer inte att skriva upp mig på en plats nu men hoppas att det finns ett rum ledigt i höst. Om allt går som vi vill (just nu) så bosätter vi oss i Gröndal efter sommaren och då är det krypavstånd till Liljeholmen. Det vore ju bra.

måndag 29 mars 2010

Nu blev jag sjukt sugen på att klippa film igen

Jag har suttit och lagt över allt datamojs som ska med till N.Y. på en extern hårddisk och då hittade jag denna film som jag nästan glömt bort. Jag loopade den på utställningen första gången jag visade grejerna i min nuvarande teknik (2007) som någonslags introduktion typ. Sedan kunde man gå runt i utställningen och hitta bilderna från filmen i mina målningar. Eller vice versa.

Allt filmat material och redigering: moi. Musik: Ratatat.

71 cm lång och not able to sign

Igår kväll tryckte vi i lillen en flaska välling för första gången så vi fick flera timmars ostörd sömn på raken inatt. Det gjorde oss pigga och utvilade (mest Maria, jag får ju oftast sova ändå) så vi har vandrat stan runt och gjort lite New York-relaterade ärenden. Nu är det bara 12 dagar kvar.


Först hämtade vi lillens pass på Kungsholmen. Att han ser ut som en förvånad fotboll i fejjan är inte så mycket att göra åt.


Sedan käkade vi lunch på NK. Skönt att bara kunna trycka ned Akira i en stol, det gick inte för någon månad sedan.


På NK torkar man sig inte med vad som helst.



Mina favvisar.

Öppet brev till Dan Backman*



Stånga mig, såga mig, skriv vad du vill. Bara du GÖR något!

*Recensent på SvD som enligt säkra källor både sett och gillat min utställning.

söndag 28 mars 2010

Om motorcyklar, landet och döda djur



Jag har just kommit hem från en långpromenad med lillen. En motorcyklist med ganska få timmar bakom styret svängde ut i en korsning och körde omkull två meter från Akira och mig. Den fina motorcykeln och killen gled på asfalten. Det lät dyrt. Killen flög genast upp och svor men verkade vara ok så vi gick vidare.

På ringvägen såg jag balkongen ovan. Inget konstig med en snodd skylt men det roliga är att jag bott på platsen den pekar på. Mosebacke ligger någon mil från Örebro och är en rad med hus mitt i ingenstans längs en slingrig grusväg. Där bodde vår familj under något år när jag var typ fem. Saker som jag kommer ihåg därifrån är att huset var rött med en stor granhäck runt, i ladan bredvid upptäckte jag att jag var allergisk mot hö och en gång blev jag jagad upp i ett träd av en tjur.

Trots tjurens agg mot mig så gillade jag den och senare när den slaktades och jag fick veta att det var min kompis som låg på min tallrik så grundlades min avsmak mot kött. Men det tog ytterligare tjugo år innan jag lade av helt. Jag tycker idag precis som då att det är något skevt med att äta djur. Speciellt när det finns så många alternativ. Men framförallt är det inte hållbart i längden, jorden pallar inte med det så länge till.

Ha ha, den vändningen såg du inte komma va?

lördag 27 mars 2010

Han är lika lättroad som oss

Akira fyller ett halvår idag och det firade vi genom att sätta på honom lite larviga mössor och kläder som jag hade när jag var en parvel i mitten av 70-talet. Han är vår personliga lilla clown, och han gör ett bra jobb.

Livet har helt klart förändrats sedan han kom men på det stora hela kör vi på som vanligt. Vi lever samma liv och gör samma saker, det krävs bara lite mer planering nu. Men visst, det har ju varit en och annan hemmakväll det senaste halvåret. Som nu t.ex. Fast det är ganska mäktigt att veta att i sängen här bakom ligger en kopia av mig. En perfekt liten pojk som kommer att bli aslycklig av att se oss imorgon igen.















Och så har jag fått en ny tjej



Vi var och fixade lite småärenden nere på stan idag och gick även förbi galleriet en sväng. Vi hade precis missat någon Bonnier och medan vi var där så bara ramlade det in folk, bl.a. en från någon av Stockholms konsthallar. Det verkar finnas ett hyfsat stort intresse för min konst och jag hoppas verkligen att Dan Backman (SvD) som var där för ett tag sedan plitar ihop något innan utställningen är slut. Nästa helg är den sista om du ännu inte varit där.

Sedan kollade vi runt lite efter resesängar till lillen. Jag kan som vanligt inte köpa något skit så det är bara att hosta upp ytterligare tvåtusen spänn. Om hans grejer försvinner på planet får vi ansöka om personlig konkurs. Förresten fyller han sex månader idag, det har gått overkligt fort.

Hurra för Akira! (hyllningsblogg kommer förstås senare)

fredag 26 mars 2010

Det är ju bara pengar

Först tänkte vi att vi skulle byta lägenhet med någon i New York, när inte det funkade så planerade vi att hyra ut vårt ställe medan vi är borta men vi pallade inte riktigt med att rodda med det så det slutar med att vi bor svindyrt i NYC och har alla kostnader hemma kvar. Men skit samma, vi fick lägenheten vi ville ha och nu är allt påskrivet och klart.

Den ligger på Ludlow Street på Lower East Side så vi kommer att ha nära till det mesta. Men viktigast av allt är att den har en stor terass med kvällssol, där ska vi sitta och jäsa på kvällarna när lillen sover. Vi har också precis fått reda på att det finns en stor gemensam takterass så då går den lilla drömmen i uppfyllelse också. Om två veckor drar vi.

It's good to be me.













Gårdagen i fem bilder

Björn och jag var jämnkassa i biljard. Det kan ha varit för att den vita var prickig, fyran rosa och sjuan brun. Förvirrande.


Mitt i en viktig match ramlade en silverfisk eller något annat äckligt litet djur ned på bordet. Det var det sista den gjorde i sitt liv.


Sen gick vi till Kellys. Hårdrock och billig bärs.


Vi var båda där oerhört mycket i mitten av 00-talet (fast mest Björn) och inte mycket har förändrats.



Efter att jag suttit och plåtat en stund satte sig den här typen på golvet och fotade oss. Undrar om hon bloggar om fyllskallarna i hörnet idag?

Ölen kostade bara 24 kronor



Jag har haft en bra kväll men jag är lite för berusad för att skriva något om den nu. Återkommerinomkort.

torsdag 25 mars 2010

Till alla Akiradiggare därute

Nu ska jag ned på stan med Maria och lillen för att köpa amerikakoffert och hämta hans pass. Måste skynda oss ut för Akira har just somnat. Här är ett par bilder från igår (tagna med två olika kameror).





onsdag 24 mars 2010

Nu gäller det bara att hitta något nytt

Sådär ja. För första gången på typ 10 år står jag utan ateljé (eller yta att måla på). Det känns helt ok för jag vet att jag kommer att hitta något grymt när jag vill det. Positivt tänkande och allt det där (du såg väl Kobra igår?).

I afton hoppas jag på den uppskjutna flyttölen. Kellys var länge sedan...

Det syns var jag stått och målat i några år.


Under mitt batmanskydd var det ett fulare golv än jag mindes.


Det bästa med att flytta ut nu är jag slipper sitta och titta på alla som sitter och vårfikar utanför fönstret.


Såhär i efterhand kan man ju tycka att det inte var så himla smart att fylla typ hela detta utrymme med en soffa.



Sista gången nu.

Och jag som tänkte slänga det

Nu har jag prånglat in en hel ateljé i vårt lilla hus. Lite trångt här och var men inte så farligt ändå. Nu ska jag till atten och röja ut det sista fnaset. Gött.

Skrivbordet har fått sin dödsdom uppskjuten med minst tio år.



Bye bye furukloss.

tisdag 23 mars 2010

Personlighetsstörd narcissistisk bloggare



Jag får så konstiga sökningar till min blogg, här är de tjugo senaste. "Vorab fabrik" - vad fan är det? Och vaddå "flugor kaninpäls"?

Nu känner jag bara lycka

Flytten gick på rekordtid, jag packade bilen full och vi fick med oss allt i ett lass. Nästa projekt är att pussla in allt hemma eftersom jag struntat i att hyra förråd. Vi ska ju inte vara här så mycket ändå, först NYC i två månader och sedan är det sommar och då är vi ju på landet hela tiden. Och i höst flyttar vi förhoppningsvis till något större.

Jag har fått lite tips från min revisor angående New York förresten. Eftersom jag har eget företag så kan jag dra av allt arbetsrelaterat och får till och med traktamente medan vi är där. Så det är bara att fortsätta att häfta in grejer i pärmen. Jag älskar att vara företagare.


Nu vill jag inte se de där jävla bananlådorna något mer. Javisst ja, jag har ställt ett helt berg bredvid sängen.


Den bästa ateljéutflyttarsnubben jag vet. Och den enda.



Björn lurade mig att bära dubbelt så mycket.

måndag 22 mars 2010

Sista bloggen om sista kvällen



Detta är det absolut sista jag skriver från denna ateljé. Jag har inte känt något annat än befrielse och lättnad tidigare när jag rensat ut och målat om men för första gången kom ett vemod över mig. Jag kommer inte att sakna denna plats men det är ändå här jag suttit så gott som dagligen i nästan fyra år. Lite tomt kommer det att kännas. Men mest skönt.

Jag tänkte att jag skulle lägga upp en hyllningsblogg till atten men när jag gick igenom de senaste årens bilder och plockade över allt ateljérelaterat till en mapp så blev var det ett par hundra foton mer än vad jag pallar med idag. Det märks att det har spenderats en del tid här, jag ser sjukt ung ut på de tidiga bilderna. Visar snart.

Imorgon ska jag hämta en liten lastbil i Hammarby Sjöstad och sedan hjälper en polare mig att flytta ut allt junk. Det är samma person som hjälpte mig hit med alla grejer en dag i maj 2006. Hoppas han är sugen på lite flyttöl.

Nu stänger jag av och drar ut bredbandet. Jäklar vad dramatiskt.

Att det betyder 'årstid' kan vi bortse från

Om man inte är så himla laddad på att laga mat men är sugen på något snabbt och gott så är pasta primavera rätten för dig. Ta vad som helst som är smarrigt och släng ned i pastan. Man kan fräsa grejerna lite snabbt om man är sugen på det. Idag fick vi paprika, sockerärtor, avokado, oliver, valnötter, chilli och vitlök. På med mycket olivolja, lite ruccola och parmesan, drick något rött till. Sweingott.

Akira ville gärna matblogga lite också. Han fick kokt sötpotatis utblandad med bröstmjölk och om han bara listat ut hur man sväljer ordentligt så skulle nog denna rätt få ett ganska högt betyg. Nu blev det bara en trea.









söndag 21 mars 2010

Sorry, men jag kan inte låta bli



Jag har inte gafflat om New York på ett tag så jag tänkte göra det nu. Vi har två lägenheter på gång. Den ena är någonslags etagelägenhet (stor!) med balkong på varje våning och lyxig gemensam takterass, ligger helt ok på Lower East Side men inte perfekt. Det finns flera intressenter på denna så troligtvis kommer vi inte att få den.

Den andra är den på bilden ovan. Ligger perfekt i sköna kvarter (också på LES) nära till allt. Stor privat terass (pilen) med kvällssol och utsikt. Nybyggd och fräsch 2:a. Själva lägenheten är inte jättespännande men allt man behöver finns. Den har hiss vilket är ganska ovanligt men absolut nödvändigt för oss med barnvagn. Marias kompis ska titta på den åt oss imorgon.

Båda kostar drygt 25.000:-/månad och visst skulle vi kunna hitta något mycket billigare. Men eftersom vi har Akira och kommer spendera många kvällar i lägenheten så tycker vi att det är viktigt att möjligheten att vistas utomhus finns. Segt att sitta i en box liksom. Och så går ju min dröm om att titta ut över taken medan man sippar på en öl i uppfyllelse. Bredvid står en grill och några kvarter bort hörs en siren, barerna nedanför börjar fyllas och lillen har just somnat.

Det är vår nu i NYC och om mindre än tre veckor drar vi. Mohahahaha!

Dö jävla vinter, dö!



Någonting säger mig att det kommer att vara mindre folk i galleriet idag. Synd, för jag var riktigt laddad att träffa fler människor. Nu får jag sitta här med mina blöta, kalla knäskålar och blänga, promenaden hit var vidrig.

lördag 20 mars 2010

Till dig som söker ateljé!



Jag fick ett mail från min vän och kollega Jens Evaldsson som är inblandad i uppstarten av ett nytt ateljékollektiv i Liljeholmen. Han bad mig sprida informationen vidare att de söker konstnärer som är intresserade av att hyra ateljéer där. Jag tycker det låter som ett perfekt ställe och om inte vi skulle till New York snart så skulle jag skriva upp mig direkt.

På tisdag (23 mars) mellan kl. 15-19 kommer de att visa lokalerna för alla som är intresserade. Kontaktuppgifter och mer information finns på Platform Stockholm.

Gästgalleristen rapporterar



Man borde spendera mer tid på sina egna utställningar, bara idag har jag mött och pratat med fler personer med "konstmakt" än jag gjort på hela förra året. Typ.

Det behöver förstås inte betyda att det leder till något men att ha haft personlig kontakt folk från både konsthallar och olika instutitioner (som uppenbarligen gillade mina verk) kan aldrig vara fel. Dessutom såldes den där målningen. Undrar vad som händer imorgon?

Such a beautiful day

Denna dag har börjat otroligt bra. Först av allt sov Akira som en liten stock till kvart över nio och var sedan ett stort leende tills vi behagade gå upp. Frukost och sol genom fönstret, skön promenad till galleriet. Har suttit här i en timme nu och hittills har en konstförening visat intresse och ytterligare en målning är med största sannolikhet såld.

Jag kommer att hänga här idag till kl. 16 och imorgon mellan 12-16. så kom hit om du vill snacka bort en stund. Vi ses!


Perfekt galleriväder idag.


Galleristen.



Det finns fortfarande verk kvar.